TEKLİF GÖRÜŞMELERİ
Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerine, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda devam edildi. Sunumunun ardından teklifin görüşmelerinde söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Türkiye'nin 61 gün sonra sandık başına gideceğini hatırlatarak, "Vatandaşlarımızın çözülmesi beklenen onlarca sorunu, derdi varken biz burada OSB'lerle ilgili düzenlemeleri, enerjide yeni rantları konuşuyoruz. Gerçekten merak ediyoruz bu teklifin içinde bu kadar acil olan ne var?" diye sordu.
Tarhan, vakıflarla ilgili düzenlemelere ilişkin, "Vakıflarla ilgili bir düzenleme var. Hangimizin bu konuda bir uzmanlığı var? Hangimiz vakıflar konusunda bir düzenlemeye ilişkin olarak komisyonumuzun teknik yorum yapma becerisi olduğunu iddia edebilir? Bu torbanın içinde vakıfların ne işi var. Siz ‘OSB kurulumuna hız kazandıracak tedbirler alıyoruz’ diyorsunuz. Sizi hayretle izliyorum. Böyle bir zamanda bu teklif ile gelmenizi anlamıyorum, böyle bir felaketten hiç mi ders alınmaz, aynı yanlışlarda ısrar edilmesine şaşırıyorum. Biz burada vakıfların kime devredileceğini konuşacağız, ne acı" değerlendirmesinde bulundu.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, "Ayrıştırma ve özelleştirmede çok başarılı olmuş gibi BOTAŞ'ı ayrıştırıp özelleştirmek istiyoruz. BOTAŞ özelleştirilmiş olsaydı, bugün doğal gazı çok daha pahalıya alacaktık. Vatandaş zaten ödeme güçlüğü çekiyor. Elektrikte yaşadığımızı doğal gazda da yaşamış olacaktık. Bu maddenin tekliften çıkarılmasını öneriyoruz. Kendi gündemimize dönelim" dedi.
'BOTAŞ'IN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE KARŞI ÇIKIYORUZ'
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu kanun teklifine ilişkin, "Enerji sektörü tümüyle kamunun elinde olmalı. Limanlar, tümüyle kamunun elinde olmalı. Doğal gaz meselesi de dünya üzerinde savaşlara neden olan bir konudur. BOTAŞ'ın da şu ya da bu şekilde bölünmesi, parçalanması özelleştirilmesi meselesine karşı çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak ise depremin vurduğu 11 ilde faaliyette bulunan 34 OSB'den 22'sinin ciddi hasarlar aldığını belirterek, "Deprem bölgesindeki bazı fabrikalar, bir yıldan önce devreye alınamayacak. Türkiye'deki bazı ürünlerde kağıt gibi, tekstil hammaddesi olan iplik gibi büyük sıkıntı yaşayacak. Önümüzdeki dönemde tartışılması gereken konu; ihracattaki gelir düşüşünün nasıl telafi edileceği ile ilgili olmalı. En önemlisi de kalifiye elemanların o bölgede tekrar iş başı yapabilecekleri ortam nasıl oluşturulacak. Bunun tartışılması lazım. O bölgelere sanayicileri geri döndürmek lazım" dedi.
'BİNA YAPISI İLE İLGİLİ CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR'
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, "Buradaki kanun maddeleri hakkında çok güzel değerlendirmeler yapıldı, yapmamız gereken; deprem bölgesindeki 11 ilimizde bizim küçük sanayicilerimizi ayakta tutmak. Bizim hızla çelik konstrüksiyon çatılara dönmemiz gerekiyor, deprem bölgesinde prefabrik çatılar nedeniyle kayıplarımız olmuştur. Şu anda oradaki bina yapısı ile ilgili ciddi bir çalışmamız var. Küçük personel kaçtı, kaçan personeli geri getirmenin bir çaresine bakmamız gerekiyor. Daimi konutlar yapılana kadar onları uygun bir mekanda yaşatmamız gerekiyor. Süreç içerisinde bakanlık olarak konuya hakim durumdayız. Altyapıları kurup insanları geri getirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, "OSB'ler şu anda baktığımızda kurulması çok zaman alan bizim sanayi tesislerimiz. Konuşmaların hepsinde 61 gün vurgusu yapıldı. Devlette devamlılık esastır, biz gün saymıyoruz" dedi.
Kanun teklifi maddelerinin görüşülüp, oylanmasına geçildi.